Hvornår er der brug for en røntgenundersøgelse?

24 september 2019 Anders Lundtang Hansen
Hvornår er der brug for en røntgenundersøgelse?

Svaret til ovenstående spørgsmål med, hvornår man egentlig har brug for endnu en røntgenundersøgelse kommer helt an på, hvad man skal have taget et røntgenbillede af eller bare undersøgt nærmere.

Som lille barn udvikler ens knogler sig konstant og fortsætter i mange år, så man kan sige, at hvis man for eksempel får en skade på en knogle som relativt ung, så skal man nøje følge med i, at helingsprocessen forekommer godt.

Generelt skal man dog lægge mærke til, om man kommer sig helskindet, hvis man for eksempel har brækket en knogle, så man er sikker på, at den vokser korrekt sammen igen med resten af knoglen, den knækkede af fra.

Som ældre skal man måske lidt mere jævnligt tjekkes med en røntgenundersøgelse, fordi ens knogler er mere skrøbelige, så selv ved et mindre fald, som tidligere ville have givet en nogle mindre skavanker, kan godt have medført, at man har forvredet en knogle eller helt skadet den.

Har man gennem livet været en hårdfør person, så bemærker man det måske slet ikke, hvorfor en røntgenundersøgelse er på sin plads i en sen alder.

Andre ting ser man dog også ved en røntgenundersøgelse end blot brækkede knogler, da sådan et kig ind i kroppen kan afsløre sygdomme, årsager til skavanker eller begyndende symptomer på dårligdomme.
Derfor kan ens læge måske sende en til røntgenundersøgelse, hvis der er mistanke om et problem hos patienten. Dette betaler Staten selvfølgelig.

Man kan også få lavet en røntgen undersøgelse af ens tænder, når man er til tandlæge, og som bekendt falder ens mælketænder ud, og ens blivende tænder kan sætte sig lidt forkert, samt en visdomstand kan gøre ondt.

Derfor skal man i den sammenhæng altid sørge for, at man får lavet jævnlige og opdaterede billeder af ens bisser – specielt hvis man skifter tandlæge, så man har nogle opdaterede billeder at gå ud fra.

Flere Nyheder